Neptun DEEP: Statul Român, o slugă proastă. ALEGERILE sunt doar o diversiune

Alegerile, doar o diversiune

Ne țin ocupați... Alegerile sunt doar o DIVERSIUNE pentru a ne distrage atenția de la ceea ce contează.
Nu știu câți dintre voi veți avea răbdarea să citiți aceste rânduri, dar vă invit cu drag să o faceți și să distribuiți. 

Hai să vorbim despre NEPTUN DEEP. Știți ce este? Este o comoară pe care o dăruim străinilor!   

CE ESTE NEPTUN DEEP

Neptun Deep este un proiect important de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, desfășurat în zona economică exclusivă a României. Este unul dintre cele mai mari zăcăminte offshore de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, cu rezerve estimate între 42 și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

INVESTITORII

Investitorii principali în proiectul Neptun Deep sunt companiile OMV Petrom (50%)  și Romgaz (50%)

1. OMV Petrom deține o cotă de 50% din proiect și joacă rolul de operator (liderul tehnic al proiectului).  Pentru OMV, Neptun Deep este o componentă esențială a strategiei sale de extindere în domeniul gazelor naturale.

2. Romgaz deține o cotă de 50%: Este cea mai mare companie de gaze naturale deținută de statul român (70% din acțiuni sunt controlate de stat). În 2021  a preluat cota de 50% deținută de ExxonMobil, pentru suma de 1,06 miliarde de dolari. 

ATENȚIE: COMPANIA ESTE LISTATĂ LA BURSĂ!

Cele două companii vor investi împreună peste 4 miliarde de euro în dezvoltarea zăcământului.

Exploatarea gazelor din Neptun Deep ar putea transforma România într-un exportator important de gaze naturale în regiunea Europei de Est. 

Totul la jumate,! Gaze la promoție%!

Câștigul României ar fi de aproximativ 20 de miliarde de euro de pe urma proiectului Neptun Deep pe toată durata exploatării, care ar putea depăși 20 de ani. Aceste venituri vor fi generate prin taxe, redevențe și alte contribuții fiscale, conform condițiilor stabilite în cadrul actual legislativ. 

Neptun Deep este proiectat să producă aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu o medie anuală de 8 miliarde de metri cubi în primii 10 ani de exploatare. Cel puțin așa ni s-e spune.

S-ar fi putut mai mult... Dar slugile, rămân slugi!

La prima vedere și după ce am înșiruit pe scurt datele acestui proiect, afacerea  poate părea destul de profitabilă: să bagi 2 miliarde și să scoți 20 de miliarde, nu e de ici de colea.... Dar... și urmează un DAR mare pe care aș vrea să vi-l prezint (și este doar punctul meu de vedere și dacă greșesc, îmi asum). 

Dar...

SE PUTEA MAI MULT! 

Cum că România a fost lăsată efectiv în curul gol, impotentă și fără vreun instrument propriu pentru a-și dezvolta singura industria, a trebuit să apălăm la străini, să vină și să ne extragă gazele. 

În aceste condiții, normal că am fost nevoiți să negociem ”parteneriatul” pentru Neptun Deep. Problema e că NU s-a negociat în favoarea României - ASTA CONSIDER EU-  astfel încât să maximizeze beneficiile pentru România, având în vedere că resursele naturale sunt proprietatea statului și un element strategic, VITAL,  pentru securitatea energetică. 

CUM ar fi trebuit să negociem dacă nu eram slugoi

1. Cote mai mari pentru stat

Clar, o redevență mai mare și un procent fix din profituri pentru stat, similar modelelor din Norvegia sau Qatar, unde guvernele beneficiază direct de exploatarea resurselor naturale. În loc de procente variabile (5-13%), aș fi introdus cote mai apropiate de media europeană care în unele cazuri depășesc 15%.

2. Impozite progresive bazate pe prețuri și volume

MUSAI introdusă o clauză prin care impozitul pe veniturile suplimentare să fie mai agresiv la prețuri ridicate ale gazelor naturale. Acest lucru ar fi protejat interesul statului în perioadele de volatilitate pe piață, asigurând venituri suplimentare în cazul unor creșteri masive de preț.

3. CEL MAI IMPORTANT: Participație majoritară pentru Romgaz

CRIMINALI: Cât de slugă să fii să accepți 50%!!!!!!

Fiind o companie controlată de stat, Romgaz ar fi trebuit să aibă un procent mai mare decât 50% , ceea ce ar fi oferit României un control mai mare asupra deciziilor strategice și o cotă directă mai mare din profituri. În multe țări producătoare de energie, companiile naționale dețin până la 70% din participație.  LOGIC!

4. Ești musafir, prioritate au ai mei!

Companiile implicate ar fi trebuit să fie obligate să subcontracteze o parte semnificativă din lucrări către firme românești, stimulând astfel economia locală și creând locuri de muncă.

Pe de altă parte, OARE în acest parteneriat există prevederi destul  de riguroase pentru protecția mediului? Dacă se întâmplă o calamitate? Ei vin, își fac plinul și apoi Bye Bye... rămâneți fraierilor cu țara nenorocită. Noi ne-am făcut interesul.  Au fost oare stipulate, în această mizerie de pareneriat,  penalități semnificative în caz de poluare? 

Cine știe... Cine ne poate oferi vreun răspuns? Burduja? UE?.... Ce valoare ar avea răspunsurile lor și ce credibiliatate dacă ei acționează conform ordinelor primite?

Și între timp.... 

În timp ce rămânem la propriu în pielea goală..... românii sunt ocupați cu Georgescu și Lasconi. Voi nu înțelegeți oare că totul este o diversiune pentru a vă distrage atenția?

De obicei nu prea intru în astfel de probleme ce țin de politica economică, căci nu sunt expert și printre a munci și mai nou a fi și consilier local, timpul îmi este extrem de limitat.

Dar pe această tema fac o excepție, deoarece este extrem de DUREROS când văd cum suntem furați și prostiți.

Ah... să nu uit: Președintele României va fi NUMIT, nu ales! Așa cum a fost numit în toată ISTORIA ROMÂNIEI! Degeaba vă agitați. SISTEMUL nu va lăsa NICODATĂ ca POPORUL să decidă soarta ȚĂRII și a RESURSELOR ACESTEIA. 

De fapt, noi nu mai putem decide nici măcar soarta noastră! E prea târziu și suntem prea fricoși pentru a putea schimba ceva.